Låglutande tak med FF-PIR
I takt med att kraven på isolervärde ökar så ökar även efterfrågan på isolering som möter dessa krav. FF-PIR polyuretanisolering är i många fall svaret på dessa frågor. Skivornas höga isolervärde medför att konstruktionen kan hållas så tunn som möjligt men ändå uppfylla dagens krav och även framtidens krav.
FF-PIR AL Aluminiumlaminat och BI Bitumenlaminat lämpar sig utmärkt som isolering i en enskiktslösning till exempel ovanpå ett TRP-bjälklag där tätskiktet sedan kan vara antingen PVC-membran (i folkmun takduk) eller bitumenbaserade tätskikt (i folkmun takpapp). Många bitumenbaserade tätskikt är förberedda och testade att monteras direkt på aluminiumfolien på FF-PIR AL, både som enlag- och tvålagstäckningar, men för att vara säker bör du alltid kontrollera med din tätskiktsleverantör vilken produkt som är bäst lämpad för ändamålet.
LÅGLUTANDE TAK PÅ INDUSTRIBYGGNADER (TRP-BJÄLKLAG)
För lägsta möjliga bygghöjd väljs FF-PIR AL med lambdavärde 0,022 som enda isolering ovanpå TRP-plåten. Även om skivornas laminat är diffusionstätt så bör en PE-folie monteras under isoleringen för att säkerställa att insidan behålls tät.
Skivorna skruvas fast i TRP-plåten med minst 4 infästningar per skiva så nära skivans hörn som möjligt men inte närmre kanten än 10 cm. Tätskiktets infästningar kommer också att hjälpa till att hålla skivorna på plats.
Tack vare det smidiga och lätthanterliga formatet läggs skivor upp till 240 mm tjocka med enkelhet i ett skikt och skivornas not och spont ser till att inga köldbryggor uppstår.
Tätskikts monteras sedan enligt tätskiktsleverantörens anvisningar samt vindlastberäkning för det aktuella projektet. Både PVC-membran och bitumenbaserade tätskikt finns godkända enligt BROOF(t2) för montering direkt mot FF-PIR AL utan mellanliggande mineralullsboard.
LÅGLUTANDE TAK MED FALLISOLERING AV FF-PIR PÅ BETONGBJÄLKLAG
När krav på låga bygghöjder, stabilt underlag för trätrall eller solceller samt smidig installation finns så är även FF-PIR ett enkelt val. Men när det är betong som underlag finns betydligt fler varianter på konstruktion att välja.
MONTERING I VARMASFALT
Där mekanisk infästning kanske inte är möjligt eller lämpligt så går FF-PIR BI Bitumenlaminat hur bra som helst att montera i varmasfalt. I botten läggs en underlagspapp enligt tätskiktsleverantörens anvisningar. Sedan läggs skivorna lager för lager i den flytande asfalten och varje skarv fylls med asfalt för en hållbar och säker konstruktion i många år. När tätskiktet på toppen ska läggas finns flera olika alternativ att välja mellan och oftast är det en tvålagstäckning som väljs. Det undre av de två lagren kan antingen vara en självklistrande tätskiktsmatta, läggas i varmasfalt eller helsvetsas mot FF-PIR-skivorna.
FF-PIR BI kan också levereras som fallisolering för att låta isoleringen sköta vattenavrinningen. Fallskivorna har bitumenlaminat på ovansidan för samma montagemöjligheter som de raka skviorna med bitumenlaminat.
Lagersortimentet av FF-PIR BI Fallskivor innehåller lutningarna 1:60 samt 1:40. Andra lutningar tas fram på beställning.
MEKANISK MONTERING
Precis som på underlag av TRP går det alldeles utmärkt att skruva FF-PIR på betongunderlag. Och eftersom skivorna inte behöver klara hettan från varmasfalten går det bra att använda FF-PIR AL Aluminiumlaminat. På toppen läggs då fallskivor med bitumenlaminat för att sedan ha möjligheten att lägga både PVC-membran eller bitumenbaserade tätskikt ovanpå.
MONTERING MED SKUMKLISTER
En metod som blir vanligare och vanligare är att montera FF-PIR med skumklister. Denna metod är fördelaktig när mekanisk infästning inte är möjlig eller lämplig och man vill undvika de arbetsmiljörisker som är förenade med att jobba med varmasfalt och dess gryta.
Både FF-PIR AL och FF-PIR BI lämpar sig för att monteras med skumklister men ett vidhäftningsprov ska alltid göras och skumklisterleverantörens anvisningar ska alltid följas.
MARKNADENS GRÖNASTE PIR…
… och då pratar vi inte om färgen!
FF-PIR tillverkas av två huvudsakliga råvaror, polyol samt MDI, och där använder vi en polyesterpolyol som till stor del framställs av återvunna etiketter från PET-flaskor. Denna polyesterpolyol är resultatet av ett stort forskningsprojekt där Finnfoam varit delaktiga. En polysterpolyol är bara i sig mindre skadlig för miljön än polyol framställd av polyeter som är betydligt vanligare på marknaden.
Så att välja FF-PIR är inte bara ett bra miljömässigt val när det kommer till energieffektivitet utan innehållet är också det grönaste på marknaden.
Och vad händer då med det spill vi får i vår tillverkning när vi fräser skivorna till sitt format? Jo, det använder vårt systerföretag Warmotech för att framställa sina produkter. Dessa skivor av Warmotech har oändligt många användningsområden och kan till exempel användas istället för plywood vid takfotskonstruktion tillsammans med FF-PIR.